"The New Generation of Thinking"

Za stručne i educirane profesionalce u sportskim organizacijama i eventima koji donose promjene u upravljanju sportom!

POVODOM EUROPSKOG TJEDNA SPORTA ODRŽANA KONFERENCIJA ‘SPORTSKI MENADŽMENT’ Sport je postao biznis koji zahtjeva školovane i kvalificirane osobe’


Objavljeno:  26.09.2018.   
Podijelite:

U organizaciji Hrvatske asocijacije za sportski menadžment, uz podršku i u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom, Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i CBBS-om, konzultantsko-EU lobističkom tvrtkom iz Zagreba, povodom Europskog tjedna sporta, održana je konferencija pod nazivom “Sportski menadžment – ključ uspjeha u europskom i hrvatskom sportu“.

– U Hrvatskoj asocijaciji za sportski menadžment smatramo kako je u sklopu Europskog tjedna sporta, osim poticanja na kretanje i bavljenje sportom, što Središnji državni ured za šport kvalitetno propagira, potrebno posvetiti pažnju i sportskom menadžmentu kao krucijalnoj stvari za budući razvoj sporta u Hrvatskoj. Možda u budućnosti bude sluha pa 24. rujna postane dan Sportskog menadžmenta u Hrvatskoj i Europi, naglasio je moderator, a ujedno i potpredsjednik HASM-a, Alozije Janković u uvodnom izlaganju.

Iako je percepcija javnosti kako je sportski menadžer osoba koja se većinom bavi prodajom igrača i to prvenstveno u nogometu, riječ je o složenom zanimanju koje stane pod zajedničku egidu brige o sportskim organizacijama i sportašima. U Hrvatskoj svakako nedostaje stručnih osoba koji bi imali viziju razvoja sportaša, klubova i saveza. To je gotovo bila unisona misao svih sudionika panela o sportskom menadžmentu.

– Sport je postao biznis. Takva vrsta djelatnost zahtjeva školovane i kvalificirane osobe za obavljanje posla. Zašto u tvrtkama menadžeri moraju imati cijeli set vještina kako bi se uhvatili u koštac s problemima, a za upravljačke funkcije u sportu takve stvari nisu potrebne. Zadaća sportskog menadžera je od kluba ili saveza napraviti uvježban orkestar u kojem se točno zna tko što radi, smatraju ljudi iz HASM-a.

Vrhunski sportaši često nakon završetka aktivne sportske karijere prihvaćaju upravljačke funkcije u klubovima ili savezima, a da ni ne znaju koji ih obim posla čeka i što se od njih traži. Kako je to primijetio bivši boksač Damir Škaro sportaši mogu biti uspješni i u drugoj karijeri ako se krenu obrazovati, dok je jedna od začetnica paraolimpijskog sporta u Hrvatskoj Ana Sršen pričala o osnivanju kluba Natator i izazovima s kojima se suočava na menadžerskoj funkciji.

Sportski menadžment je odavno postao „must have“. Vrijeme je da i Hrvatska to prepozna. HASM se zalaže da se funkcija sportskog menadžera uvrsti u Nacionalni program sporta, kao i u Zakon sportu.

Preuzeto s: https://sportske.jutarnji.hr/sportmix/povodom-europskog-tjedna-sporta-odrzana-konferencija-sportski-menadzment-sport-je-postao-biznis-koji-zahtjeva-skolovane-i-kvalificirane-osobe/7874691/ – www.sportske.jutarnji.hr