"The New Generation of Thinking"

Za stručne i educirane profesionalce u sportskim organizacijama i eventima koji donose promjene u upravljanju sportom!

Održana konferencija “Sportski menadžment – ključ uspjeha u europskom i hrvatskom sportu”


Objavljeno:  25.09.2018.   
Podijelite:

U organizaciji Hrvatske asocijacije za sportski menadžment, uz podršku i u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom, Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i CBBS-om, konzultantsko-EU lobističkom tvrtkom iz Zagreba, povodom Europskog tjedna sporta, održana je konferencija pod nazivom “Sportski menadžment – ključ uspjeha u europskom i hrvatskom sportu“.

“U Hrvatskoj asocijaciji za sportski menadžment smatramo kako je u sklopu Europskog tjedna sporta, osim poticanja na kretanje i bavljenje sportom, što Središnji državni ured za šport kvalitetno promovira, potrebno posvetiti pažnju i sportskom menadžmentu kao krucijalnoj stvari za budući razvoj sporta u Hrvatskoj. Možda u budućnosti bude sluha pa 24. rujna postane dan Sportskog menadžmenta u Hrvatskoj i Europi” – naglasio je moderator konferencije, ujedno i potpredsjednik HASM-a, Alozije Janković u uvodnom izlaganju.

Iako je percepcija javnosti kako je sportski menadžer osoba koja se većinom bavi prodajom igrača i to prvenstveno u nogometu, riječ je o složenom zanimanju koje stane pod zajedničku egidu brige o sportskim organizacijama i sportašima. U Hrvatskoj svakako nedostaje stručnih osoba koji bi imali viziju razvoja sportaša, klubova i saveza. To je gotovo bila unisona misao svih sudionika panela o sportskom menadžmentu.

Sport je postao biznis. Takva vrsta djelatnosti zahtjeva školovane i kvalificirane osobe za obavljanje posla. Zašto u tvrtkama menadžeri moraju imati cijeli set vještina kako bi se uhvatili u koštac s problemima, a za upravljačke funkcije u sportu takve stvari nisu potrebne? Zadaća sportskog menadžera je od kluba ili saveza napraviti uvježban orkestar u kojem se točno zna tko što radi, smatraju ljudi iz HASM-a.

Sportski menadžment odavno je postao „must have“. Vrijeme je da i Hrvatska to prepozna. HASM se zalaže da se funkcija sportskog menadžera uvrsti u Nacionalni program sporta, kao i u Zakon sportu.

Govornici na konferenciji “Sportski menadžment – ključ uspjeha u europskom i hrvatskom sportu“:

 • izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, proslavljeni boksač, glavni tajnik Hrvatskog kluba Olimpijaca dr. Damir Škaro,
 • ispred Središnjeg državnog ureda za šport, načelnik Sektora za razvoj športa, Darko Vučić,
 • potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora, predsjednica Hrvatskog judo saveza, a inače i zaposlenica Instituta za turizam dr. Sanda Čorak,
 • ispred Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, vrhunski sportaš, a ujedno i stručni specijalist sportskog menadžmenta dr. Marijo Možnik,
 • potpredsjednik HASM-a, voditelj razvoja sustava sporta u Splitskom savezu športova, olimpijac u jedrenju Marko Mišura,
 • glavni urednik i voditelj Sportske televizije Jura Ozmec,
 • viši predavač na Veleučilištu VERN, ravnatelj Sportskog centra Kutina dr. Marcel Vučetić,
 • predsjednik Hrvatske udruge profesionalnih sportaša, odvjetnik Marko Hrabar,
 • potpredsjednik HASM-a, tajnik Splitskog kluba Olimpijaca, osvajač olimpijske medalje u veslanju Josip Reić,
 • glavni urednik Sportskih Novosti Mario Zorko,
 • proslavljena hrvatska paraolimpijka, predsjednica plivačkog kluba Natator Ana Sršen,
 • voditeljica usmjerenja Sportski menadžment na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu dr. Sanela Škorić,
 • dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. Nevenka Breslauer,
 • stručnjak za sportski marketing, glasnogovornik Hrvatskog judo saveza Bruno Blumenschein.

Hrvatska asocijacija za sportski menadžment još jednom se zahvaljuje svim govornicima, gostima i cijelom organizacijskom timu. Bravo svima!