"The New Generation of Thinking"

Za stručne i educirane profesionalce u sportskim organizacijama i eventima koji donose promjene u upravljanju sportom!

Najbolji u 2018. godini su…


Objavljeno:  31.07.2018.   
Podijelite:

Globalna rejting agencija specijalizirana za visoko obrazovanje – Eduniversal, objavila je svjetsku rang ljestvicu pedeset najboljih visokoobrazovnih institucija u području sportskog menadžmenta za 2018. godinu.

Na ljestvici se nije našlo niti jedno hrvatsko visoko učilište, ali je susjedno i to na vrlo visokom osmom mjestu.

1.AISTS Master of Advanced Studies (MAS) in Sport Administration
International Academy of Sport Science and Technology - EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne), Unil (Université de Lausanne), Universtiy of Geneva
2.MS Management des Organisations de Sport (MOS)
Audencia Business School
3.Postgraduate Diploma in Sports Management
University of Cape Town - Faculty of Commerce
4.MBA Media, Entertainment & Sports Management
University of Virginia - Darden Graduate School of Business
5.MSc International Sport & Event Management
KEDGE Business School
6.MBA in Sports Management
Universidad Europea - Escuela Universitaria Real Madrid
7.MANAGEMENT DU SPORT
Groupe ISCAE
8.Sport Management
Faculty of Economics University of Ljubljana
9.The Masters of Arts (MA) degree (health, kinesiology, recreation and sport management) Faculty of Physical Education and Recreation
University of Alberta
10.Master of Sports Management
Keio University

Cijelu rang ljestvicu (TOP 50) možete vidjeti ovdje.

Obzirom na višegodišnje iskustvo u rangiranju visokoobrazovnih institucija i programa koje provode, od 1994. godine u Francuskoj, a od 2007. godine i u svijetu, Eduniversal danas predstavlja jednu od vodećih rejting agencija kojoj je primarni cilj zainteresiranima pružiti vrijedne informacije o najboljim mogućnostima izobrazbe i najperspektivnijim kadrovima. U svojim istraživanjima Eduniversal obuhvaća preko 1000 visokoobrazovnih institucija u čak 153 zemlje diljem svijeta, smještenih u devet zemljopisnih područja.

 

Metodologija kojom se služe prilikom rangiranja slična je metodologijama kojima se koriste i druge poznate rejting agencije i organizacije. Kriteriji se prvenstveno odnose na međunarodnu akreditaciju‚ ugled i utjecaj, međunarodna priznanja‚ članstvo u međunarodnim akademskim organizacijama‚ opseg i kvalitetu međunarodnih suradnji‚ citiranje u glavnim publikacijama i na internetskim stranicama specijaliziranim za obrazovanje.

Za potrebe izrade rang ljestvice najboljih visokoobrazovnih institucija u području sportskog menadžmenta za 2018. godinu, korištena metodologija prilagođena je upravo specijalističkim i MBA studijima koji provode slične programe.

Treba li se pouzdati u brojna rangiranja visokih učilišta uvijek će biti otvoreno pitanje oko kojeg će se voditi žučne rasprave. Glavni razlog takvim raspravama najčešće su različite metodologije rangiranja. Međutim, bili rangirani ili ne, rang ljestvice uvijek daju smjernice kako i u kojem području napredovati. Upravo im tako treba i pristupiti. Uostalom, natjecateljski duh koji stvaraju ovakva i slična rangiranja najveći su poticaj, odnosno pokretač promjena i uzrok poboljšanja.