"The New Generation of Thinking"

Za stručne i educirane profesionalce u sportskim organizacijama i eventima koji donose promjene u upravljanju sportom!

Konferencija o ravnopravnosti spolova u sportu


Objavljeno:  26.11.2018.   
Podijelite:

Zagreb, 21. studenoga 2018. – „Dobro upravljanje i ravnopravnost spolova u sportu“ bila je tema međunarodne konferencije, održane u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, a na kojoj su također sudjelovali predstavnici Hrvatske Asocijacije za Sportski Menadžment. Nazočio je 71 predstavnik i predstavnica iz sustava znanosti, obrazovanja i sporta. Konferencija je održana u okviru projekta GETZ (Gender Equality Toolkit for generation Z) koji provodi britansko Sveučilište u Worcesteru, u suradnji sa sveučilištima iz Norveške, Nizozemske i Belgije te sportskim organizacijama iz Hrvatske, Slovenije i Švedske.

Generacija Z podrazumijeva mlade osobe rođene od 1995. do 2009. godine, a kao takve idealna su meta za izgradnju ispravnih stavova o ravnopravnosti spolova u sportu, lišenih dosadašnjih stereotipova, mitova i obrazaca ponašanja koji krše načela dobrog upravljanja.

Prvi dio konferencije obilježile su zanimljive prezentacije o ženskoj neravnopravnosti, tematski naslonjene jedna na drugu i garnirane brojnim statističkim podacima. O ravnopravnosti spolova kao preduvjetu dobrog upravljanja u sportu govorila je dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden, o ženama na upravljačkim pozicijama u sportskim udrugama također dopredsjednica HOO-a, Sanda Čorak, a o svojim ovlastima u slučajevima diskriminacije žena u sportu nazočne je upoznala državna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Predsjednik Hrvatske asocijacije za sportski menadžment Ivan Vranković tematski je obradio potporu dobrom upravljanju u sportu kroz obrazovanje i umrežavanje žena.

U drugom dijelu održane su radionice, predsjednik Ivan Vranković vodio je radionicu na temu “Komercijalne djelatnosti u području sporta“, a potpredsjednik Alojzije Janković na temu “Upravljanje sportskim organizacijama“.

HASM podržava napore koji se čine na temu ravnopravnosti spolova u sportu, kao i druge inicijative koje mogu doprinijeti kvalitetnijem razvoju sporta u Republici Hrvatskoj.