"The New Generation of Thinking"

Za stručne i educirane profesionalce u sportskim organizacijama i eventima koji donose promjene u upravljanju sportom!

Članovi HASM-a na BUS konferenciji 2019.


Objavljeno:  19.03.2019.   
Podijelite:

U subotu 16.3. održana je Konferencija „Business u sportu (BUS)“ u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta. Konferencija je organizirana pod vodstvom Hrvatske studentske asocijacije koja je dovela poznate trenere, sportaše i stručne osobe usko vezane uz sport i sportski marketing. Moderatori programa bili su Filip Han i Marko Šapit.

Konferencija je započeta govorima predstavnika Grada Zagreba, profesorom Ekonomskog fakulteta Božidarom Jakovićem te voditeljicom Konferencije Paolom Borović.

Danira Bilić i Neven Spahija u Košarkaškom timeoutu dali su svoje mišljenje o hrvatskoj košarci te je usporedili s košarkom u svijetu.

Danira Bilić se osvrnula na probleme hrvatske košarke općenito. Međutim, dodatnu pažnju usmjerila je na žensku košarku:

  • Glavni problemi ženske košarke, posložim li ih nekim redoslijedom, bili bi stručni kadrovi, zatim slijedi infrastruktura te na kraju financije.“ – kazala je Danira.

Također je detaljnije pojasnila financijsko stanje u košarci:

  • Lako je urediti primjerice funkcioniranje jednog kluba ukoliko vi redovno isplaćujete trenera i igračice. U tom slučaju imate mogućnost sankcije, ali tu mogućnost nemate ukoliko te igračice ne plaćate, trenerima jedan mjesec platite, a dva ne, a onda opet jedan platite i tako dalje. Imate puno manje prostora da uvedete red i disciplinu. Nerijetko, sve se to svodi na čistu ljubav i entuzijazam ljudi koji rade u košarci.“ – kazala je Danira o nezavidnoj financijskoj situaciji.

Neven Spahija pohvalio je rezultate hrvatskih sportaša koji su impresivni kada usporedimo broj stanovnika Hrvatske i osvojenih medalja s drugim državama i njihovim uspjesima. Međutim, osvrnuo se na manjak ulaganja u košarku te vođenje tih klubova:

  • Hrvatski sportaš zaista je brand kojim se možemo ponositi, ali klubove nećemo imati dok ne dođe privatno vlasništvo“. – kazao je Spahija

Govoreći dalje o financijama usporedio je NBA ligu i Europu:

  • U usporedbi s NBA-om ostatak svijeta je u problemu. NBA je sasvim drugačiji sustav. Sustav u kojem prosječna vrijednost kluba danas iznosi oko jednu milijardu dolara. Vlasnici kluba uz sve troškove koje imaju na kraju zarade oko 15 milijuna dolara. Tu se u stvari radi o hobiju tih bogatih vlasnika. Od 30 vlasnika NBA klubova, čak 14 su milijarderi.“ – rekao je Spahija o razlikama između SAD-a i Europe

Objašnjavajući razlike dao je i primjer iz vlastitog iskustva:

  • U ostatku država u kojima sam živio, nitko nije profitabilan. Za Maccabi bi se moglo reći da je iznimka. Znaju se rijetko dogoditi neki deficiti na kraju godine, ali to vlasnici pokriju iz vlastitog džepa, sukladno postotnom udjelu vlasništva.“ – kazao je Spahija

Sportski novinar Marko Šapit vodio je panel u kojem su sudjelovali izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak, kondicijski trener Pero Kuterovac, bivši hrvatski rukometni reprezentativac Igor Vori te sportski doktor Saša Janković. Tema panela bila je „Background uspješnosti sporta“ u kojem su gosti dali svoje viđenje što znači biti uspješan sportaš.

Kondicijski trener Pero Kuterovac upozorio je na važnost pravilnog usmjeravanja djece u sport i ukazao na preranu specijalizaciju koja se događa te narušava razvoj sportaša.

  • Postoje djeca koja već s 5 godina starosti treniraju nogomet. To definitivno nije dobro zato što prerana specijalizacija ograničava ljude i ne omogućava im da pokažu sav svoj potencijal.“ – kazao je Kuterovac.

Predzadnji govornik bio je bivši hrvatski nogometni reprezentativac Dario Šimić koji je nakon nogometne karijere otvorio tvrtke Aquaviva i Vivascaffe te time usmjerio svoju karijeru u drugom business smjeru.

Ostali sudionici Konferencije bili su sportski menadžer Matej Škegro, te predstavnici Red Bulla i Hrvatske Lutrije.

Foto by: FB Page BUS konferencija