"The New Generation of Thinking"

Za stručne i educirane profesionalce u sportskim organizacijama i eventima koji donose promjene u upravljanju sportom!

AEM okrugli stol – predstavljanje Preporuka za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima


Objavljeno:  12.03.2019.   
Podijelite:

U četvrtak 07.03.2019. godine Agencija za Elektroničke medije je održala okrugli stol u svrhu predstavljanja Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima. Okrugli stol se održao I Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu. Među pozvanima su bili novinari, predstavnici klubova različitih ženskih sportova u Zagrebu poput košarke, odbojke, rukometa, nogometa, paraolimpijskog sporta i mnogi drugi.

AEM se odlučio baviti ovim temom najviše kada je analizom ustanovljeno da je u Hrvatskoj udio ženskog sporta u vijestima nacionalnih televizija manja od 4%. Statistički podaci, poput ove, jasno pokazuju kulturnu i strukturnu razliku u medijima između muškog i ženskog sporta.

Glavna tema konferencije je bila novo izdanje AEM-a u kojem su na temelju znanstvenih istraživanja predložili 11 preporuka za elektroničke medije i 7 preporuka za sportske saveze i klubove. Preporuke za elektroničke medije su uključili povećanje udjela žensko sporta, izjednačavanje prezentacije ženskog sporta s muškim, angažiranje novinara i komentatora zainteresiranih za ženski sport, angažiranje više žena u sportskim redakcijama, izbjegavanje rodnih stereotipa i seksizama, češće usporedbe u emisijama koje se bave nejednakost, svijest da prijenosi ženskih natjecanja mogu biti profitabilni, bolje korištenje marketinškog potencijala sportašica, suradnja sa sportskim savezima i klubovima, više sportskih priča i praćenje fenomenološke teme te  konsenzus o praćenju ženskog sporta. Preporuke za sportske saveze spominju mogućnost da se ženski sport uvrsti među prioritetnima, te da se filtrira više informacija medijima o događajima, educira sportašice, sklapaju ugovori s medijima i sponzorima, te izradi dugoročna nacionalna strategija sporta uz praćenje trendova i statističkih pokazatelja.

Na okruglom stolu je također spomenuta nova web stranica pod nazivom “Žene i Mediji” koja će se uskoro pokrenuti I gdje će svi zainteresirani moći istražiti sve što ih zanima o svakom ženskom sportu u bilo kojem trenutku.

Morana Paliković Gruden, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora, je spomenula da je ovo prvi put u 10 godina da je vidjela da se netko toliko duboko i kvalitetno bavio ovoj temi i da je ona zahvalna da se na ovaj način provodi razgovor uoči dan zena.

Glavni zaključak konferencije je bilo da s obzirom na sve sto je navedeno, dokazano je da mediji imaju značajan utjecaj, društvenu odgovornost i glavnu ulogu u borbi protiv rodnih stereotipa kao i u poboljšanju vidljivost žena. Poruka svim glavnim dionicima hrvatskog sporta je odlučno implementirati navedene preporuka za bolje praćenje ženskog sporta u medijima.

Sudionici/e okruglog stola bili/e su; Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije, Morana Paliković Gruden, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora, Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, Romana Eibl, sportska novinarka, Dea Redžić, sportska novinarka, Marin Šarec, sportski novinar.

Helenna Hercigonja-Moulton

Photo by: FB page G.I. “NG-Buntovnici” Nova Gradiška