"The New Generation of Thinking"

Za stručne i educirane profesionalce u sportskim organizacijama i eventima koji donose promjene u upravljanju sportom!

Loše upravljanje najveći je problem hrvatskog sporta! (Večernji list)


Objavljeno:  26.04.2018.   
Podijelite:

Foto: Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Opatijska inicijativa Damira Miškovića i pet najvećih hrvatskih loptačkih sportova donijela je buru u hrvatski sport. Pljušte argumenti za i protiv.

Oni koji su protiv, imaju jedan vrlo jaki argument, a to je podatak da hrvatska država već ionako puno izdvaja za sport.

Prema posljednjim dostupnim podacima, sredstva države i lokalnih zajednica čine čak 52,6 posto prihoda sportskih klubova i zajednica u Hrvata. Previše ljudi bez referenca Koliko je to veliki postotak potvrđuje podatak da u Velikoj Britaniji taj postotak iznosi 8,6 posto, u Norveškoj 11,4, a državna sredstva se puno manje ulažu u sport i u Njemačkoj (15,9 posto), Italiji (17,9), Poljskoj (23,5), ali i u susjednoj Sloveniji (35,5 posto). Iza nas su tek rijetke zemlje poput Slovačke (61,3), Rumunjske (63,5) i Bugarske (77,4). Uglavnom, iza nas su samo zemlje s kojima se inače ne volimo uspoređivati. A posebno je zanimljiva usporedba Hrvatske s Norveškom, zemljom koja je po bogatstvu neusporedivo ispred Hrvatske, no po izdvajanju državnih sredstava u sport puno zaostaje iza nas. Naime, Hrvatska je za sport u 2017. iz državnog proračuna izdvojila 260 milijuna kuna (otprilike 35 milijuna eura), dok je Norveška, iako ima milijun stanovnika više, izdvojila samo 15 milijuna eura! A Norvežani osvajaju više medalja od nas, pokazale su to i nedavne Olimpijske igre u Pyeongchangu gdje su osvojili čak 39 medalja! U čemu je onda kvaka? Norvežani tvrde, kvaka je u njihovu fenomenalnom upravljanju novcem u sportskim klubovima i Savezima. Na primjeru norveškog sportskog uspjeha može se vidjeti da je još bitnije od novca znati kako njime raspolagati.

A to je izravna posljedica toga da im veliku većinu klubova vode obrazovani sportski menadžeri, koji znaju kako od jednog eura stvoriti dva. Kod nas pak sportske saveze i klubove uglavnom vode trgovci, pravnici, ekonomisti, bivši sportaši, ponekad i kriminalci, ali najmanje obrazovani sportski menadžeri. No, stvari bi se mogle promijeniti jer je u Zagrebu nedavno osnovana Hrvatska asocijacija za sportski menadžment, koja će za dva tjedna postati i članica Europske asocijacije za sportski menadžment. O problemu nedostatka obrazovanih sportskih menadžera u Hrvatskoj razgovarali smo s predsjednikom hrvatske asocijacije Ivanom Vrankovićem te dopredsjednikom Alojzijem Jankovićem.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/sport/lose-upravljanje-najveci-je-problem-hrvatskog-sporta-1237765 – www.vecernji.hr