"The New Generation of Thinking"

Za stručne i educirane profesionalce u sportskim organizacijama i eventima koji donose promjene u upravljanju sportom!

NACIONALNI PROGRAM ŠPORTA – KORAK U ZDRAVIJU BUDUĆNOST ILI MRTVO SLOVO NA PAPIRU?


Objavljeno:  20.07.2019.   
Podijelite:

U petak, 12. srpnja 2019. godine, na 12. Sjednici Hrvatskog sabora izglasan je Nacionalni program športa 2019. – 2026. Navedeni dokument je prvi strateški plan za područje sporta verificiran od strane sabora u RH i kao takav od izuzetnog je značaja za budućnost hrvatskog sporta.

Nacionalni program športa sadrži ključne ciljeve koji uključuju rješavanje problema u području financiranja, infrastrukture, stručnih kadrova, skrbi o vrhunskim športašima i brigu o dual-karijeri te naravno, onaj dio koji će možda biti i najteže riješiti, problem neaktivnosti nacije.

Također, Nacionalni program športa predstavlja i temeljni dokument za izradu novog Zakona o športu koji još uvijek skuplja prašinu u jednoj od ladica Središnjeg državnog ureda za šport. Naime, državna tajnica je još 2017. godine javno izjavila kako će do kraja te godine nacrt biti dan na javno savjetovanje, zatim poslan u ministarstva na pročišćavanje i kasnije u Sabor na izglasavanje. Nažalost, ili možda na sreću svih sportskih aktera, Zakon o športu i Nacionalni informacijski sustav u športu još će pričekati na svoju realizaciju.

Vratimo se na temu ovog članka. Nacionalni program športa prošao je gotovo neopaženo u hrvatskim medijima, no nije prošao neopaženo na javnom savjetovanju. Mnogi bitni sportski dionici, kao i oni manje bitni, uključili su se u raspravu i svojim komentarima pokazali kako većina sportskih djelatnika smatra ovaj dokument izrazito bitnim. Razlog, ili još bolje rečeno razlozi zašto ga smatraju bitnim navedeni su kroz šest općih ciljeva, a koji će u razdoblju od 2019. – 2026. godine biti temelj za financiranje svih razvojnih aktivnosti i usavršavanje kadrova:

  1. Uređenje područja financiranja športa
  2. Unaprjeđenje zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja i iskorištavanje promocijske vrijednosti športa
  3. Unaprjeđenje skrbi o športašima
  4. Uspostavljanje sustavnog i racionalanog pristupa upravljanja održivom športskom infrastrukturom
  5. Unaprjeđenje skrbi o stručnim kadrovima u športu
  6. Unaprjeđenje sustava upravljanja u športu

Iz navedenih općih ciljeva možemo vidjeti kako su Središnji državni ured za šport i stručna skupina koja je pisala ovaj dokument, kao i svi ostali sportski djelatnici koji su se uključili kroz okrugle stolove i javno savjetovanje, napravili najozbiljniji strateški dokument od osnutka RH. Također, detaljno razrađeni posebni ciljevi čine ovaj dokument iznimno kvalitetno napisanim bez obzira na manjkavosti i nedostatke koje jedan moderni strateški plan treba sadržati kako bi bio cjelovit. Nadalje, izrađena je prva SWOT analiza te vizija i misija koje još jednom dokazuju kako se ovom dokumentu u skladu s trenutnim mogućnostima pristupilo maksimalno ozbiljno.

Vizija: Hrvatska je zemlja športa kao načina života svih njenih građana i zemlja prepoznatljiva po postizanju vrhunskih športskih rezultata.

Misija: Transparentno i učinkovito upravljanje sustavom športa kako bi svi dionici kontinuirano stvarali preduvjete za razvoj svih pojavnih/organizacijskih oblika športa.

Iskreno se nadamo da Nacionalni program športa 2019. – 2026. neće završiti kao deseci drugih strateških planova, a koji su ostali samo “mrtvo slovo na papiru” bez konkretne implementacije. Da bi hrvatski sport zaista ostvario svoj potencijal potrebno je po prvi put u povijesti RH i implementirati strateški plan.

Na prepreci implementacije pali su svi prethodnici Nacionalnog programa športa. Na Središnjem državnom uredu za šport je velika odgovornost da se to ovaj put ne dogodi jer u ruci ne držimo samo komad papira već jedan od ključeva zdrave budućnosti naše djece i cijele nacije.